Пропадащата към морето алея е любимо място за разходки на бургазлии и туристи Свлачището между

...
Пропадащата към морето алея е любимо място за разходки на бургазлии и туристи Свлачището между
Коментари Харесай

Спешно укрепват свлачището между Солниците и “Сарафово”

Пропадащата към морето алея е обичано място за разходки на бургазлии и туристи
Свлачището сред Солниците и бургаския кв. “Сарафово ” незабавно да бъде укрепено, защото след последното земетресение в Турция се e задействало застрашително, изиска кметът на Бургас Димитър Николов.

Той внесе изключителна докладна в общинския съвет за бързо правене на план, след което да стартира и самото подсилване. В момента

крайбрежното свлачище в местността  Ъгъла е изяло голяма част от алеята,

по която през лятото стотици се разхождат край морето.

Общинските съветници поддържаха предлагането на кмета. Стана ясно, че към този момент има прединвестиционни изследвания, върху които ще стъпи планът.

“Община Бургас незабавно ще направи геоложко изследване и ще изготви план за укрепването ”, посочи зам.-кметът по строителство Чанка Коралска.

Проектът ще бъде импортиран в Министерството на районното развиване и благоустройство, което ще финансира укрепването на свлачищния регион.

До това развиване на обстановката се стигна, откакто общината изиска подпомагане непосредствено от служебния районен министър Иван Шишков по време на визитата му в Бургас на 29 ноември. Тогава министърът видя на място какъв брой е сериозен казусът.

За крайбрежното свлачище в Ъгъла локалната власт сигнализира още от месец май, само че първичната връзка сред общината, “Геозащита ” и районното министерство не дават резултат.

Абразивните процеси в региона стартират напролет

През април от общината откриват първите вреди, които вълните нанасят сред пътя и морския бряг. Веднага са известени регионалната шефка проф. Мария Нейкова и Министерство на регионалното развитие. Идват специалисти от варненската компания “Геозащита ”, които обаче установяват, че това не е свлачище, и предлагат да се създадат отводнителни уреди. Според тях вредите са нанесени от повърхностни води.

“За нас това беше доста учудващо ”, разяснява зам.-кметът Коралска.

Мястото е измежду най-живописните и е обичано освен за пешеходци, само че и за велосипедисти, които употребяват маршрута, с цел да се придвижат от Бургас към “Сарафово ”.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР